Telefon: +420 533-312-055 Email: mycoffee@petraco.cz Instagram: MyCoffee
Espresso je malý kávový nápoj, který vznikl v Itálii. V češtině se můžeme setkat s mnoha napodobeninami tohoto názvu, ale s veškerými českými výrazy v zahraničí nepohocíme, ať už se jedná o piccolo nebo ristreto. Italové tyto názvy berou často i jako urážky jejich národního nápoje.
Správné italské espresso by mělo být připraveno ze 7 - 14 g čerstvě pomleté kávy. Z toho vyplýva, že si jej můžeme připravovat na automatickém kávovaru, nebo si můžeme nechat pomlýt zrnka kávy na mlýnku kávy a následně jej připravit na pákovém kávovaru. Při pomletí zrn dopředu však přijdeme o čerstvost mletí zrn a espresso nebude rozhodně tak chutné.
Pomletá káva je pak protlačena pod tlakem vody tlaku 15barů.
Protlačená káva by měla protékat z výpustí 30 vteřin a espresso by mělo být ve velikosti od 30 do 50 ml. Konečná teplata čerstvě připraveného espressa by měla být 88 - 95 °C. V ideálním případě se má espresso připravovat do předem nahřátého šálku.
Po správné přípravě espressa vznikne na hladině crema, která unese zrnka cukru. Dodržení všech podmínek tlaku, teploty a času je důležité pro správnou extrakci.
Další varianta espressa, která se stává velice oblíbená je Espresso macchiato. Do této varianty espressa se přidává mléčná pěna, která držní na povrchu nápoje.
Všechny náložitosti pro přípravu espressa Vám automatické kávovary hlídají sami. Kávu čerstvě pomelou a následné protlačí vodu pod daným tlakem. Vy se tak můžete soustředit jenom na vychutnání lahodného šálku připraveného espressa.